УЗАГАЛЬНЕННЯ ПОЛЬСЬКОГО ДОСВІДУ РЕГІОНАЛЬНИХ І ЛОКАЛЬНИХ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ З АДМІНІСТРУВАННЯ ПІДТРИМКИ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПРОТИДІЇ СОVID-19

  • П.В. Гудзь Національний університет «Запорізька політехніка»
Ключові слова: публічне адміністрування, місцеве самоврядування, мале і середнє підприємництво, програми підтримки бізнесу, податкові пільги, місцеві податки

Анотація

Вплив пандемії COVID-19 на економіку та суспільство є системним, а реакція бізнесу та державного управління є адаптивною та гнучкою. Вченим доручається розуміти причинно-наслідкові зв’язки та перетворювати виклики та загрози на можливості та можливості для розвитку. Мета роботи - узагальнення досвіду польських органів місцевого самоврядування у виробленні адміністративних та економічних рішень з підтримки малого і середнього бізнесу, який вимушений був згорнути власну діяльність в умовах COVID-19. Методи дослідження – описовий, аналітичний, методи узагальнення, порівняльного аналізу. Державне управління на рівні первинних одиниць самоврядування в активній фазі коронавірусу продемонструвало високу компетентність відповідальних менеджерів. Результати. Встановлено. що у польських комунах та провінціях було прийнято рішення: 1) пом'якшити втрати на малих та середніх підприємствах шляхом пом'якшення податкового регулювання орендної плати за худобу, магазини, ресторани, зменшення або звіль- нення від плати за землю, відстрочки платежів тощо; 2) кошти на мікрокредитування малого бізнесу, яке було пере- творено на логістику або надання послуг через онлайнові послуги; 3) посилена політика безпеки місцевих органів влади щодо майна підприємців; 4) проводилась активна робота щодо виплат працівникам, які втратили роботу тощо; 5) проведені навчально-методичні страйки з метою перетворення малих та мікропідприємств. Експерти зазначають, що процес адаптації для малого бізнесу найближчим часом буде заснований на: гнучких бізнес-стратегіях – віддалена робота, нестандартний робочий час; планування персоналу – збереження талантів, адаптованість, гендерна політи- ка; навчання та інновації – цифрові навички, критичне мислення; зміна відносин з працівниками; умови праці – зміна конфігурації традиційного офісу.

Посилання

Koronawirus VS biznes: połowa przedsiębiorców pozostanie w kwarantannie nie dłużej niż miesiąc. Retrieved October 3, 2020. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2020/04/2/658857.

Gromady przeciwdziałają pandemii COVID-19. Retrieved September 29, 2020. URL: https://www.auc.org.ua/novyna/gromady-protydiyut-pandemiyi-covid-19-dobirka-16 (accessed 09 April 2020).

Zwolnienia z podatku od nieruchomości na terenie Malborka dla przedsiębiorców. Retrieved Maj 15, 2020. URL: http://www.urzad.malbork.pl/wsparcie-dla-biznesu.html (accessed 09 April 2020).

ZUS dla Przedsiębiorców. Retrieved Maj 12, 2020. URL:http://gospodarka.konin.pl/ZUS-dla-przedsiebiorcow.htmlx (accessed 10 April 2020).

SOSnowiec – pakiet wsparcia mieszkańców i przedsiębiorców. URL: http://www.sosnowiec.pl/_upload/SOSnowiec_pakiet.pdf (accessed 09 April 2020).

Koronawirus. Serwis informacyjny województwa kujawsko-pomorskiego. Retrieved September 15, 2020. URL: http://koronawirus.kujawsko-pomorskie.pl.

Koronawirus uderza w miejski budżet. Retrieved September 15, 2020. URL: https://www.bydgoszcz.pl/kategoria/tresc/koronawirus-uderza-w-miejski-budzet.

Опубліковано
2021-01-28
Як цитувати
Гудзь, П. (2021). УЗАГАЛЬНЕННЯ ПОЛЬСЬКОГО ДОСВІДУ РЕГІОНАЛЬНИХ І ЛОКАЛЬНИХ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ З АДМІНІСТРУВАННЯ ПІДТРИМКИ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПРОТИДІЇ СОVID-19. Управління змінами та інновації, (1), 38-41. вилучено із http://cmi.politehnica.zp.ua/index.php/journal/article/view/9