ОСНОВНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЯК ЕЛЕМЕНТА СОЦІАЛЬНОГО ТА МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ РЕГІОНУ - Кобушко, Я.В.; Летуновська, Н.Є.; Христій, В.Ю. (Управління змінами та інновації, 2022)
Предметом дослідження авторів є система соціально-економічних відносин, що мають місце у системі менеджменту закладів охорони здоров’я. Здоров’я автори розглядають як основний драйвер зростання продуктивності економіки та соціальних зрушень, а також покращання якості життя. Крім того, зазначається, що питання профілактики, а, головне, вчасного та коректного лікування захворювань набуло особливої актуальності в умовах пандемії коронавірусу. Наведено статистичні дані щодо наслідків пандемії для соціально-економічного світового розвитку. Метою статті є виявлення напрямків підвищення ефективності управління закладами охорони здоров’я. У рамках дослідження проведено порівняльний аналіз існуючих підходів до управління медичними закладами. Зроблено висновки про те, що національна система охорони здоров’я, зокрема в сфері медичних послуг, України потребує адаптації до сучасних технологічних та соціально-економічних змін, зумовлених виникненням епідеміологічних загроз на зразок COVID-19. Авторами визначено особливості функціонування ринку медичних послуг. Виявлено специфічні характеристики для ринку медичних послуг та унікальні акценти в державному регулюванні цього ринку. Автори зауважили на доцільності економічної оцінки ефективності змін у медичній сфері та розглянули можливості додаткових джерел фінансування закладів охорони здоров’я. На підставі експертних оцінок зроблено висновок про доцільність пошуку додаткових джерел фінансування регіональних медичних систем. Коротко проаналізовано систему охорони здоров’я іншої країни з підкресленням інноваційних складових. Приділено увагу огляду загальних принципів побудови організаційно-економічного механізму управління закладами охорони здоров’я. За результатами досліджень дано пропозиції щодо впровадження заходів для покращання менеджменту закладів охорони здоров’я. Підкреслено необхідність реформування галузі охорони здоров’я, що мають бути спрямовані на зміцнення централізованого державного контролю з використанням адміністративних та інформаційних технологій.