ОПТИМІЗАЦІЯ ПОСІВНИХ ПЛОЩ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АПК УКРАЇНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕОРІЇ ІГОР - Чуб, А.В. (Управління змінами та інновації, 2022)
У статті досліджено праці вітчизняних науковців щодо стану, пріоритетів та перспектив розвитку підприємств АПК України в сучасних умовах. Розроблено алгоритм оптимізації посівних площ в умовах невизначеності зовнішнього природного середовища на основі методів теорії ігор. Авторами сформовано рекомендації щодо заходів державної регуляторної політики, яка дозволить привести план сівозмін до рекомендованих норм Міністерства аграрної політики України. За результатами проведеного дослідження було здійснено регіональний розподіл посівної площі сільськогосподарських культур, що повинний гарантувати максимально можливу віддачу від господарської діяльності підприємств АПК, з урахуванням дії випадкових факторів внаслідок природно-кліматичних змін та на основі статистичних даних 2016-2020 р. Розроблений ітераційний алгоритм виходів із необхідності забезпечення плану сівозмін, згідно рекомендаціям Міністерства аграрної політики України. В результаті аналізу було з’ясовано, що на сьогоднішній день в багатьох областях України посіви соняшнику, зернових та зернобобових суттєво перевищують науково-обґрунтовані обсяги, що не дозволяє проводити планову ротацію культур належним чином. Сформовані рекомендації мають на меті ліквідувати вказані недоліки шляхом часткової зміни сільськогосподарської спеціалізації. В статті доведено, що державна регуляторна політика повинна створити стимули для їх швидкого впровадження. Серед заходів слід назвати державну систему стимулювання аграрного виробництва, з одночасним контролем якості продукції на її екологічність. Зазначено, що науковою новизною даної роботи є розробка ітераційного алгоритму регіональної оптимізації посівних площ на підприємствах АПК України на основі теорії ігор, що на відміну від існуючих, враховує обмеження щодо необхідності забезпечення планової ротації сільськогосподарських культур та дозволяє максимізувати середній гарантований рівень прибутку.