МАРКЕТИНГОВІ ІНСТРУМЕНТИ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА КРАФТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ АПК - Данько, Ю.І.; Колодяжна, В.О. (Управління змінами та інновації, 2023)
У статті розглянуто питання застосування маркетингових інструментів стратегічного розвитку виробництва крафтової продукції АПК. Визначено основні впливові фактори на розвиток сільськогосподарського товаровиробництва, а також на функціонування малих сільськогосподарських товаровиробників. Визначено основні ринкові тенденції, які впливають на ефективність функціонування виробників крафтових продуктів в галузі АПК. Охарактеризовано основні аспекти брендингу крафтової сільськогосподарської продукції чи харчових продуктів. Обґрунтовано доцільність закріплення права інтелектуальної власності на унікальні характеристики крафтового продукту та його бренду. Визначено канали дистрибуції крафтових харчових продуктів. Узагальнено інструменти маркетингу для виробників крафтової продукції, у т.ч. і маркетингові інструменти стратегічного розвитку виробників крафтової продукції АПК. Досліджено ринкові механізми ціноутворення на крафтові харчові продукти. Охарактеризовано взаємодію між зацікавленими сторонами агропродовольчого ланцюга у формі вертикальної та горизонтальної інтеграції. Охарактеризовано можливість використання крафтового сільськогосподарського виробництва у якості туристичного об’єкту. Визначено роль місцевої влади у напрямку сприяння розвитку агротуризму шляхом об’єднання методів прямого маркетингу.