ACCOUNTING INFORMATION IN THE DAIRY FARMING COST MANAGEMENT SYSTEM

  • Yana Ishchenko Vinnytsia National Agrarian University
  • Alla Vyshynska Vinnytsia National Agrarian University
Keywords: dairy farming, cost management, management functions, accounting functions, cost objects, management objects, management subjects

Abstract

The article summarizes the definition of the concept of «cost management» by economic sources. The article reveals a discrepancy in interpretations of this basic economic concept by scholars, which requires further research, since cost management is not limited to controlling their formation and use, but also includes the development and implementation of management decision systems for regulating costs at different stages of enterprise activity. The author's own definition of the concept of «cost management» as a purposeful effective process is proposed, which includes a significant number of subsystems: current and prospective planning, information support (operational information, accounting information, management and financial reporting, other information), analysis, and management decision-making. The article depicts a scheme of production cost management in the field of dairy farming, which shows that the management process begins with planning, after which accounting records business transactions. Then, on the basis of accounting, management and financial statements are formed, which is the basis for the control function of management, and analytical procedures are carried out. The interrelation of management functions and accounting functions is analyzed, a subordinate management function is allocated, which reflects the synergistic impact of financial and management accounting on management decision-making at various levels. It has been established that the judgmental function reflects the general justification for making management decisions based on financial and management accounting information. The correspondence of the objects of cost accounting to the objects and subjects of management in the field of dairy farming has been determined, which will allow building a system of information support for management decision-making. It is established that such a system of information support for management decision-making will allow to form accounting information adapted to the requests of the relevant management entities in the optimal analytical sections for them.

References

Давидович І. Є. Управління витратами: навч. посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2008. 320 с.

Голов С.Ф. Управлінський облік. Київ : Лібра, 2002. 704 с.

Мудра Т.М., Чернобай Л.І., Калиновська Н.Л. Діагностика процесу управління витратами на засадах функціонального підходу: теоретичні аспекти та практичне застосування. Науково-теоретичний журнал Хмельницького економічного університету «Наука й економіка». 2011. № 3 (23). С. 87–91.

Турило А.М., Кравчук Ю.Б., Турило А.А. Управління витратами підприємства: навч. посібник. Київ: Центр навчальної літератури, 2006. 120 с.

Ясінська А.І. Сутність управління витратами на вітчизняних підприємствах. Вісник Національного університету Львівська політехніка. 2007. № 14(594). С. 357–360.

Борисюк І.О., Семеняка Я.В. Формування системи управління витратами підприємства. Modern Economics. 2017. № 6 (2017). С. 15–23. URL: https://chmnu.edu.ua/wp-content/uploads/2019/07/Borisyuk-I.-O.-Semenyaka-YA.-V..pdf (дата звернення: 10.11.2023).

Лазеба Є.С. Основні функції управління підприємством та їх взаємозвязок. Агросвіт. 2012. № 14. С. 81–85.

Нападовська Л.В. Базові принципи управлінського обліку. Актуальні проблеми економіки. 2013. № 1. С. 173–181.

Костюченко В.М., Малиновська А.М., Мамонова А.В. Генезис управлінського обліку в умовах перманентних змін. Економіка і суспільство. 2018. № 8. С. 933–942.

Іванков В.М. Генезис управлінського обліку та перспективи його подальшого розвитку. Незалежний аудитор. 2017. № 20. С. 41–50.

Голов С.Ф. Управлінський облік: підручник. Київ: Центр навчальної літератури, 2018. 534 с.

Фоміна О.В. Розвиток функцій управлінського обліку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. Вип. 6. Ч. 3. С. 117–120.

Нападовська Л.В. Управлінський облік: Підручник для вузів. Київ : Центр навчальної літератури, 2004. 520 с.

Крушельницька О.В. Управління витратами: навч. посібник. Житомир : Житомирський державний технологічний університет, 2010. 196 с.

Христенко Л.М. Побудова системи управління витратами промислового підприємства. Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. 2011. № 3(157). С. 247–253.

Остапенко Т.М. Економічна сутність управління витратами. Вісник Сумського державного університету. Серія «Економіка». 2013. № 2. С. 85–91.

Davydovych I. Ye. (2008) Upravlinnia vytratamy [Cost management]: navch. posibnyk. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 320 p. (in Ukrainian)

Holov S. F. (2002) Upravlins'kyj oblik [Managerial Accounting]. Kyiv: Libra, 704 p. (in Ukrainian)

Mudra T. M., Chernobai L. I. and Kalynovska N. L. (2011) Diahnostyka protsesu upravlinnia vytratamy na zasadakh funktsionalnoho pidkhodu: teoretychni aspekty ta praktychne zastosuvannia [Diagnostics of cost management process on the basis of a functional approach: theoretical aspects and practical application]. Available at: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/nie/2011_3/087-091.pdf (accessed November 10, 2023).

Turylo A. M., Kravchuk Yu. B. and Turylo A. A. (2006) Upravlinnia vytratamy pidpryiemstva [Management costs of the enterprise]. Kyiv: Tutorial tsentr navchalnoi literatury, 120 p. (in Ukrainian)

Yasinska A. I. (2007) Sutnist upravlinnia vytratamy na vitchyznianykh pidpryiemctvakh [The essence of cost management at domestic enterprises]. Natsionalnyi universytet «Lvivska politekhnika». Seriia «Ekonomika», no. 594, 358 p. (in Ukrainian)

Borysiuk I. O., Semeniaka Ya. V. (2017) Formuvannia systemy upravlinnia vytratamy pidpryiemstva. Modern Economics, no. 6 (2017), pp. 15–23. Available at: https://chmnu.edu.ua/wpcontent/uploads/2019/07/Borisyuk-I.-O.-Semenyaka-YA.-V.pdf (accessed November 10, 2023).

Lazeba E. S. (2012) Osnovni funktsiyi upravlinnya pidpryyemstvom ta yikh vzayemozvyazok [Main functions of enterprise management and their interrelation]. Ahrosvit, no.14, pp 81–85. (in Ukrainian)

Napadovsjka L. V. (2013) Bazovi pryncypy upravlinsjkogho obliku [Basic principles of managerial accounting]. Current problems of the economy, no. 1, pp. 173–181. (in Ukrainian)

Kostiuchenko V. M., Malynovska A. M., Mamonova A. V. (2018) Henezys upravlinskoho obliku v umovakh permanentnykh zmin [Genesis of management accounting in the conditions of permanent changes]. Economy and society, vol. 18, pp. 933–942. (in Ukrainian)

Ivankov V. M. (2017) Henezys upravlinskoho obliku ta perspektyvy yoho podalshoho rozvytku [The genesis of management accounting and prospects for its further development]. Nezalezhnyy audytor, no. 20 (II), pp. 41–50. (in Ukrainian)

Gholov S. F. (2018) Upravlinsjkyj oblik [Managerial accounting]. Kyiv: The Center for Educational Literature, 534 p. (in Ukrainian)

Fomina O. V. (2016) Rozvytok funktsii upravlinskoho obliku. [Development of management accounting functions]. Scientific Bulletin Uzhhorod National University, vol. 6, part 3, pp. 117–120. (in Ukrainian)

Napadovska L. V. (2004) Upravlinskyj oblik [Еnterprise еconomics]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 520 p. (in Ukrainian)

Krushelnytska O. V. (2010) Improvement of cost management systems at enterprises. Visnyk ZhDTU, no. 1, pp. 125–129. (in Ukrainian)

Khrystenko L. M. (2011) Construction of a system for managing the expenses of an industrial enterprise. Visnyk Skhidnoukrainskoho natsionalnoho universytetu imeni Volodymyra Dalia, no. 3 (157), pp. 247–253. (in Ukrainian)

Ostapenko Ya. O. (2008) Accounting for produc$ tion costs and production costs of the food industry as part of the reformed accounting. Ekonomika: problemy teorii ta praktyky, vol. 245, pp. 926–932. (in Ukrainian)

Published
2023-12-20
How to Cite
Ishchenko, Y., & Vyshynska, A. (2023). ACCOUNTING INFORMATION IN THE DAIRY FARMING COST MANAGEMENT SYSTEM. Change Management and Innovation, (8), 11-16. https://doi.org/10.32782/CMI/2023-8-2