ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Ключові слова: процес управління, підприємства, грошовий потік, ефективність, готельний і ресторанний бізнес

Анотація

Виходячи з аналізу, визначено поняття грошовий потік запропоновані наступні заходи, спрямовані на збільшення доходів: визначити перелік майна, який не використовується в поточній господарській діяльності, з метою його подальшого продажу або здачі в оренду; відстежувати стан кредиторської заборгованості та розмір грошових коштів шляхом пропозиції постачальникам різних схем платежів, які дозволяють своєчасно, без ризику для основної діяльності погашати заборгованість; нарощувати власний капітал без опори на зовнішні джерела фінансування; проаналізувати ціни та обсяги реалізованої продукції, знайти рішення, яке допоможе збільшити надходження додаткових грошових коштів, не збільшуючи ціни; спробувати отримати більше прибутку зі споживачами послуг за допомогою вдосконалення системи розрахунків; розробити методику, що оцінює вплив заходів на рух грошових коштів; скласти план надходження та витрачання грошових коштів для прогнозування валового і чистого грошових потоків за різними видами діяльності, що забезпечить платоспроможність в майбутні періоди. Перераховані рекомендації можуть підвищити рівень фінансово-економічного розвитку підприємства, поліпшити потік грошових коштів, надати позитивний економічний ефект та захистити підприємство від загрози банкрутства.

Посилання

Брігхем Ю. Основи фінансового менеджменту: підручник. Київ : Молодь, 1997. 1000 с.

Васюренко О.В. Банківські операції: навчальний посібник. Київ : Знання, 2000. 243 с.

Пересада А.А., Майорова Т.В., Ляхова О.О. Проєктне фінансування: підручник. Київ : КНЕУ, 2005. 736 с.

Жуков В.В. Проектне фінансування : навчальний посібник. Харків : Видав-во «ІНЖЕК», 2006. 236 с.

Поддєрьогін А.М. Фінансовий менеджмент: підручник. Київ : КНЕУ, 2005. 536 с.

Партин Г.О., Задерецька Р.І, Галечко І.Б. Управління грошовими потоками підприємства й оцінювання його ефективності: Науковий вісник Чернівецького університету. 2014. № 694-695. С. 108–112.

Вахович І.М. Фінансовий менеджмент: навчальний посібник. Луцьк : СПД Гадяк Ж. В., Друкарня «Волиньполіграф», 2013. 604 с.

Дема Д.І., Дорохова Л.М., Віленчук О.М. Фінансовий менеджмент: підручник. Житомир : ЖНАЕУ, 2018. 320 с.

Прохорова В.В., Давидова О.Ю. Організація виробництва: навчальний посібник. Харків : Іванченка І.С., 2018. 275 с.

Brihkhem Ye. (1997) Osnovy finansovoho menedzhmentu: pidruchnyk [Basics of financial management]. Kyiv: Molod, 1000 р.

Vasiurenko O. V. (2000) Bankivski operatsii navchalnyi: posibnyk. [Banking operations]. Kyiv: Znannia, 243 р.

Peresada A. A., Maiorova T. V., Liakhova O. O. (2005) Proiektne finansuvannia: pidruchnyk. [Project financing]. Kyiv: KNEU, 736 р.

Zhukov V. V. (2006) Proektne finansuvannia: navchalnyi posibnyk. [Project financing]. Kharkiv: Vydav-vo «INZhEK», 236 р.

Poddierohin A. M. (2005) Finansovyi menedzhment: pidruchnyk. [financial management]. Kyiv: KNEU, 536 р.

Partyn H. O., Zaderetska R. I, Halechko I. B. (2014) Upravlinnia hroshovymy potokamy pidpryiemstva y otsiniuvannia yoho efektyvnosti [Management of cash flows of the enterprise and evaluation of its efficiency]. Naukovyi visnyk Chernivetskoho universytetu, no. 694-695, рр. 108–112.

Vakhovych I. M. (2013) Finansovyi menedzhment: navchalnyi posibnyk. [financial management]. Lutsk: SPD Hadiak Zh. V., Drukarnia «Volynpolihraf», 604 р.

Dema D. I., Dorokhova L. M., Vilenchuk O. M. (2018) Finansovyi menedzhment: pidruchnyk. [Financial management]. Zhytomyr: ZhNAEU, 320 р.

Prokhorova V. V., Davydova O. Iu. (2018) Orhanizatsiia vyrobnytstva: navchalnyi posibnyk. [Organization of production]. Kharkiv: Ivanchenka I.S, 275 р.

Опубліковано
2024-06-26
Як цитувати
Жуков, В. (2024). ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО І РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Управління змінами та інновації, (10), 15-19. https://doi.org/10.32782/CMI/2024-10-2