СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ПРОДОВОЛЬЧОГО САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГІОНУ

  • М.М. Молодан Одеський національний технологічний університет
Ключові слова: агропродовольчий сектор, продовольча безпека, самозабезпечення, сталий розвиток, регіональна координація, інновації, ресурси, логістична інфраструктура, кліматичні зміни, малий і середній бізнес

Анотація

У статті розглядаються стратегічні пріоритети розвитку агропродовольчого сектору з метою забезпечення стійкості продовольчого самозабезпечення регіону. Проаналізовано основні виклики, що впливають на продовольчу безпеку, такі як кліматичні зміни, нестабільність ринків та доступ до ресурсів. Пропонуються підходи до підвищення ефективності використання земельних і водних ресурсів, впровадження інновацій у сільське господарство, розвиток логістичної інфраструктури та підтримку малого й середнього бізнесу в аграрному секторі. Акцент зроблено на важливості регіональної координації, державної підтримки та формування стійких продовольчих ланцюгів. Стаття спрямована на формування рекомендацій для підвищення рівня самозабезпечення продуктами харчування у контексті сталого розвитку регіонів. У дослідженні аналізуються глобалізаційні процеси останніх десятиліть, їх вплив на продовольчу безпеку та стійкість національних продовольчих ринків, а також їх вплив на соціально-економічний розвиток. ефективність і забезпечити стабільність національного продовольчого ринку.

Посилання

Кучечук Л.В. Світова продовольча безпека: тенденції та виклики. Вiсник ХНУ iменi В. Н. Кapaзiнa. Сеpiя «Мiжнapoднi вiднoсин. Екoнoмiкa. Кpaїнoзнaвствo. Туpизм». 2022. № 16. С. 34–40. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2022-16-04

Андрієвський В. Продовольча безпека в умовах глобалізації товарно- го ринку. Вісник Київського національного торговельно- економічного університету. 2013. № 2. С. 13–25.

Шевченко О.О. Критерії та показники оцінки регіональної продовольчої безпеки. Актуальні проблеми державного управління. 2009. № 1(35). С. 188–195.

Popadynets N., Irtyshcheva I., Yakhno T., Diugowanets O., Yakubiv V., Kramarenko I., Sala D., Stehnei M., Zapukhlyak V., Nahirna N. Evaluating the capacity of the domestic food market in Ukraine in the pre-war period. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. 2024. №46(1). Рр. 93–103. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2024.10

Popadynets N., Lutskiv O., Zhuravel Yu., Biloshkurska N., Biloshkurskyi M. Exclusivity sings in regulating the development of regional food markets. Perspectives – Journal on Economic Issues. 2020. №2. Pp. 79–92. URL: http://perspectives-ism.eu/contents/2-2020/2-2020-079-popadynets/

Pruntseva G., Danylyshyn B., Popadynets N., Kopylyuk O., Kotsan I. Substaminale development in agricultural investments and the food security system. E3S Web of Conferences. 2024. Volume 567, 01020. Physical & Chemical Geotechnologies. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202456701020

Pruntseva G., Davymuka S., Yakubiv V., Vasyltsiv T., Anhelko I., Irtyshcheva I., Maksymiv Y., Hryhoruk I., Bilyk R., Popadynets N. The analysis of factors affecting the household savings as a part of food security management. International Journal of Data and Network Science, 2021. №5(4). Pp. 769–774. DOI: https://doi.org/10.5267/j.ijdns.2021.7.004

Irtyshcheva I., Stehnei M., Popadynets N., Danylo S., Rogatina L., Bogatyrev K., Boiko Y., Hryshyna N., Ishchenko O., Voit O. Business Process Management in the Food Industry Under the Conditions of Economic Transformations. Management Science Letters. 2020. №10(14). Pp. 3243–3252. DOI: https://doi.org/10.5267/j.msl.2020.6.014

Koshkalda I., Bezuhla L., Nihmatova O., Ilchenko T. Brand as a marketing tool for growth in organic sales: Evidence from Ukraine. International Journal of Technology Management & Sustainable Development. 2020. №19(3), Pp. 297–316.

Yakubiv V., Zhuk O., Prodanova I. Model of region’s balanced agricultural development using the biomass energy potential. Economic Annals-XXI, 2014. №3(1). Pp. 86–89.

Україна та глобальна продовольча безпека в умовах війни. URL: https://bit.ly/42jDUgA (дата звернення: 10.05.2024)

Kuchechuk L.V. (2022). Svitova prodovolʹcha bezpeka: tendentsiyi ta vyklyky [World food security: trends and challenges]. Bulletin of Khmelnytskyi National University named after V. N. Karazin. Series "International Relations. Economics. Regional Studies. Tourism", no. 16, pp. 34–40. (in Ukrainian)

Andriyevsʹkyy V. (2013). Prodovolʹcha bezpeka v umovakh hlobalizatsiyi tovarno ho rynku [Food security in the context of globalization of the commodity market]. Bulletin of the Kyiv National Trade and Economic University, no. 2, pp. 13–25. (in Ukrainian)

Shevchenko O.O. (2009). Kryteriyi ta pokaznyky otsinky rehionalʹnoyi prodovolʹchoyi bezpeky [Criteria and indicators for assessing regional food security]. Current problems of public administration, no. 1(35), pp. 188–195. (in Ukrainian)

Popadynets N., Irtyshcheva I., Yakhno T., Diugowanets O., Yakubiv V., Kramarenko I., Sala D., Stehnei M., Zapukhlyak V., Nahirna N. (2024). Evaluating the capacity of the domestic food market in Ukraine in the pre-war period. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development, no. 46(1), pр. 93–103. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2024.10

Popadynets N., Lutskiv O., Zhuravel Yu., Biloshkurska N., Biloshkurskyi M. (2020). Exclusivity sings in regulating the development of regional food markets. Perspectives – Journal on Economic Issues, no. 2, pp. 79–92. Available at: http://perspectives-ism.eu/contents/2-2020/2-2020-079-popadynets/

Pruntseva G., Danylyshyn B., Popadynets N., Kopylyuk O., Kotsan I. (2024). Substaminale development in agricultural investments and the food security system. E3S Web of Conferences, Vol. 567, 01020. Physical & Chemical Geotechnologies. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202456701020

Pruntseva G., Davymuka S., Yakubiv V., Vasyltsiv T., Anhelko I., Irtyshcheva I., Maksymiv Y., Hryhoruk I., Bilyk R., Popadynets N. (2021). The analysis of factors affecting the household savings as a part of food security management. International Journal of Data and Network Science, no. 5(4), pp. 769–774. DOI: https://doi.org/10.5267/j.ijdns.2021.7.004

Irtyshcheva I., Stehnei M., Popadynets N., Danylo S., Rogatina L., Bogatyrev K., Boiko Y., Hryshyna N., Ishchenko O., Voit O. (2020) Business Process Management in the Food Industry Under the Conditions of Economic Transformations. Management Science Letters, no. 10(14), pp. 3243–3252. DOI: https://doi.org/10.5267/j.msl.2020.6.014

Koshkalda I., Bezuhla L., Nihmatova O., Ilchenko T. (2020). Brand as a marketing tool for growth in organic sales: Evidence from Ukraine. International Journal of Technology Management & Sustainable Development, no. 19(3), pp. 297–316.

Yakubiv V., Zhuk O., Prodanova I. (2014). Model of region’s balanced agricultural development using the biomass energy potential. Economic Annals-XXI, no. 3(1), pp. 86–89.

Ukraina ta hlobalna prodovolcha bezpeka v umovakh viiny. [Ukraine and global food security in conditions of war]. Available at: https://bit.ly/42jDUgA

Опубліковано
2024-06-26
Як цитувати
Молодан, М. (2024). СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ПРОДОВОЛЬЧОГО САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГІОНУ. Управління змінами та інновації, (10), 83-87. https://doi.org/10.32782/CMI/2024-10-16
Розділ
Міжнародні економічні відносини